Damstra eist dagzege op in Lelystad

Damstra eist dagzege op in Lelystad

Tekst: Patrick Stuard

Niek Damstra in de oude auto van John van den Bosch startte vanaf pole. Met deze ideale start positie op de grid was er een grote kans op een overwinning. Zoals bekend, een race is pas verreden als de finish vlag is gevallen. Damstra bleek de start nog niet helemaal onder controle te hebben. Moeizaam kwam hij op gang in de eerste manche en Guido Wagner vond samen met Mario Daum meteen de aansluiting. Desondanks slaagde Damstra er in om de aanval in de eerste bocht af te slaan. Eenmaal op race snelheid bleef hij uit handen van de concurrentie en was de eerste bos bloemen een feit. Daum op zijn beurt reed een sterke race. Hij had zich los gereden van Wagner maar kreeg te maken met Reimon Bos. Bos probeerde buitenom te passeren maar dat lukte niet. Hij had te weinig over om er overtuigend om heen te kunnen. Door dit gevecht tussen de twee mannen vond de rest van het veld de aansluiting. Harm Veenstra zette de aanval in maar ook hij slaagde er aanvankelijk niet in om buitenom te passeren aan Daum. Daum verdedigde zijn tweede plaats goed, maar op de finishlijn eindigde Veenstra toch voor hem. Daar achter bleef Bos de anderen voor die inmiddels genaderd waren. Johan Sanders, Erik Emming, Mark Teuben, Toine Hendriks en Christiaan Simon vormden samen de rest van het veld en een geweldige strijd op de baan met elkaar.

In de tweede manche was de start van Damstra nog altijd niet goed, maar wel al iets beter dan de vorige. Hij kon daarna het tempo van de race bepalen en deed dat tot aan de finish vlag. De tweede bos bloemen was binnen. Achter Damstra vonden Daum en Bos elkaar weer. Pech was er voor Veenstra en Wagner die beiden de strijd vroegtijdig staakten. Sanders spinde in het rond. Sanders die trachtte zijn positie te behouden in het gevecht met Hendriks. Even was er een kort contact tussen de twee. Hierdoor spinde Sanders. Van opzet leek geen sprake te zijn, maar ongelukkig was het wel. Een scherp oplettende official had het wel zien gebeuren en meldde dit ook bij NOV. Hendriks kon verder en Sanders ook, echter was de goede klassering voor Sanders weg. Teuben en Emming hielden elkaar in evenwicht en Simon zat daarbij op het vinkentouw. De drie hadden een felle, maar nette strijd. In de slotfase sloot Bos wel aan bij Damstra maar was er te weinig tijd om een aanval te plaatsen. Daum had op zijn beurt in de slotfase nog de handen vol en moest opnieuw alles uit de kast halen om de derde plaats veilig te stellen.

In de finale was de start van Damstra een stuk beter en kon hij met een kleine voorsprong beginnen aan de 25 ronden tellende finale. Dit keer kwam Daum een keer verkeerd uit de bocht en prikte Bos de auto aan de binnenzijde er naast en voorbij. Bos wist het gat naar Damstra wel dicht te rijden maar kon geen aanspraak maken op de eerste plaats. Drie keer bloemen voor Damstra vandaag. Een mooie opsteker voor het team dat stukje bij beetje meer met de auto een weg weet te vinden. Bos was een goede tweede. In het gevecht tussen Simon, Emming en Teuben ging het mis bij Simon. Hij trachtte met alle macht zijn positie te behouden, maar de auto raakte in onbalans. Het nodige geslinger volgde en met een gering contact met de concurrenten verloor hij de controle over de auto. Hij spinde en verloor zijn positie. Sanders werd derde in deze race voor Hendriks en Teuben die allen Daum aftroefde in de slotfase.