Coureurs extra uitgedaagd in Ter Apel

Coureurs extra uitgedaagd in Ter Apel

Text : Patrick Stuard
Fotos : Stan Libuda

Op zondag 3 Juni stond in Ter Apel de derde race van het seizoen op het programma. Een dag eerder konden de coureurs kort trainen. Waarom kort trainen? Op vrijdagavond was er dermate veel regen gevallen dat de baan geheel onder water stond. In principe met een nacht strenge vorst had je er kunnen schaatsen luidde de grap in het rennerskwartier. Jan Kuper had in de training de auto compleet anders afgesteld en wilde graag dingen proberen. Hij had het redelijk voor elkaar die dag. Harm Veenstra kwam ook op de baan. Hij trainde maar verscheen op zondag tussen het publiek.

Na een grondige opruimbeurt en inzet van zwaar waterafvoer geschut kon er op zondag gereden worden. Had ook raar geklonken door hevige regenval moeten wij de wedstrijd op het asfalt aflasten.

Over tot de races. In de eerste manche startte Jan Kuper voortvarend en nam de leiding. Hij wist zelfs een voorsprong te pakken op Christiaan Simon. Simon had op zijn beurt de handen vol aan mannen zoals Mark Teuben en Erik Emming. Teuben wist om Simon heen te komen en maakte jacht richting Kuper. Kuper en Teuben kwamen in duel met elkaar enkele ronden later. Het was een mooi duel totdat in het middenveld Djony Meijer de muur in draaide. Meijer was in felle strijd gewikkeld met Reimon Bos. Bos zat tegen de muur geplakt en kon nergens meer heen. Meijer kwam naar buiten en draaide uiteindelijk om. Hij was bijzonder snel uit de auto. De eerste gele vlaggen werd pas net gezwaaid. Meijer liep op de baan richting Bos en ging verhaal halen. Wellicht zou de coureur eerst bij zichzelf te raden moeten gaan en in de spiegel moeten kijken. Sorry Djony, maar dit was echt een inschattingsfout van jou, niet van Reimon. Na het incident wist Teuben snel zaken te doen in het gevecht met Kuper. De herstart had het veld compleet samen gebracht en Teuben sloeg meteen zijn slag. Hij schreef de race op zijn naam acht ronden later. John van den Bosch volgde als tweede met vlak achter zich Bos.

De tweede manche werd gewonnen door John van den Bosch. Hij kreeg deze manche in zijn schoot geworpen zoals hij zelf beaamde tijdens de ereronde. Kuper was opnieuw degene die de leiding nam en andermaal sloot Teuben aan. Echter in het gevecht tussen de twee remde Kuper zo laat dat de wielen blokkeerden en zij samen rechtdoor schoten. Van den Bosch was de letterlijke lachende derde op dat moment. Voorafgaande aan de start strandde Meijer tijdens het oprijden in de zandbak. De stuurinrichting werkte niet volledig naar behoren was zijn reactie. Indrukwekkend was de prestatie van Erik Emming die in deze manche erg sterk reed en goede duels uitvocht met Simon en Johan Sanders. Bos wist de tweede plaats op te eisen voor Emming.

De finale was weer om te smullen. Het publiek kreeg een heerlijke wedstrijd voorgeschoteld. Het begon meteen al in de eerste ronde. Teuben spinde in het rond. In de rook wist iedereen hem te ontwijken wonder boven wonder. Alleen Merlin Beganovic tikte even kort de muur aan. Na de neutralisatie kwam de race op gang. Emming zocht de aansluiting bij Kuper. Kuper hield aanvankelijk stand maar boog later voor de sterk rijdende Emming. Die op zijn beurt onder grote druk kwam te staan van J. van den Bosch en Sanders. Teuben, Simon en Bos volgden en waren onderling nog in gevecht. Het drietal sloot aan bij de voorste drie mannen. Daardoor ontstond er een kopgroep van zes man die allen sterk aan elkaar gewaagd waren. Kortom overal waar je keek waren goede gevechten te zien. Emming merkte dat zij auto slechter werd in de laatste vijf ronden en moest uiteindelijk buigen voor van den Bosch.

Op zondag 17 juni zullen de coureurs in Lelystad weer aan de start verschijnen. John van den Bosch verwacht daar niet bij te zijn. Hij wil zich voorbereiden op de race van 23 juni in Engeland. Hij is wel met de resultaten van deze wedstrijddag een van de favorieten voor de Supercup race in Venray op 24 Juni. Lars Dreschel mag de titel verdedigen en Reimon Bos is misschien wel de verrassing van dit seizoen tot nu toe. Het wordt in Venray een interessante ontmoeting zo lijkt het.