World Cup Weekend Venray

World Cup Weekend Venray

Tekst: Patrick Stuard

Arends op zaterdag heer en meester.

Op zaterdag werden de reguliere races verreden vanuit een stilstaande start. Torsten Arends wist alle drie de manches naar zich toe te trekken. Hij startte vanaf de eerste rij en sloeg meteen in de eerste meters toe. In de eerste manche trachtte Remco Janssen in het spoor te blijven van Arends, maar kon rekenen op sterke concurrentie. Rene Heijnen remde erg laat en knalde hard achterin bij Mario Daum die op zijn beurt Maurice Verstappen omzette. Het was in eerste instantie niet gezien, maar op videobeelden later wel. Er werd overlegd en besloten dat Heijnen twee plaatsen moest inleveren. Een milde straf na een race omdat het niet tijdens de race geconstateerd was. Patrick Bruckshlegel raakte ook onderweg in de problemen. Hij vecht steeds beter mee met de anderen. Soms laat hij ruimte en dan zet iemand de auto er tussen. Dan kun je de deur niet meer sluiten. Doe je dat wel dan spin je. Reimon Bos deed het ook en had het geluk dat zijn collega Christiaan Simon hem liet leven. Bruckshlegel werd uit de race gehaald na zijn aanvaring met Erik Roeffen. Arends kreeg niks mee van alle tafferelen achter hem. John van den Bosch wist de snelste rondetijd te klokken deze manche en finishte als tweede. Johan Sanders maakte de top drie compleet.

Een manche later kon Janssen niet meer starten zij hadden teveel schade opgelopen in de eerste manche. Dit keer kon Verstappen de race wel uitrijden en deed het niet onverdienstelijk. Hij finishte als tweede achter Arends. Heijnen had geleerd van de eerste manche en werd beheerst en gecontroleerd derde. Patrick Bruckshlegel kwam tweemaal in de problemen tijdens zijn gevechten met de concurrenten. Hierdoor eindeigde hij met twee ronden achterstand. Ook Mario Daum had het niet makkelijk. Hij spinde het gras in net als Erik Roeffen. Alleen Roeffen vervolgde zijn race niet meer. Jan Kuper vocht dapper voor elke centimeter op de baan. Hij had te maken met Van den Bosch, Djonny Meijer en Reimon Bos. Een leuk duel op het scherpst van de snede met onderling contact tussendoor. De uitloopronde zorgde voor veel schade aan menig auto omdat niet iedereen volgas door bleef rijden na de finish. Bos reed de gehele achteras krom bijvoorbeeld.

Op naar de finale. Bruckshlegel was nog niet echt gelukkig geweest vandaag en koos voor een andere tacktiek deze manche. Hij schermde de binnenkant nu beter af en remde harder. Dat leverde voor Daum problemen op. Daum tikte veelvuldig bij Bruckshlegel achterop. Ergens moet men een grens trekken, dus volgde er zwart voor Daum. Toen die genegeerd werd moest ook daar een consequentie aan verbonden worden.In het middenveld ontstond een grote groep en daar gebeurde van alles in. Echter was het moeilijk te beoordelen wie nu wat deed. Er volgde een neutralisatie omdat Ramon Roeffen dwars op de baan stond na dijn incident met Jan Kuper. Roeffen stuurde zelf te vroeg terug en leek zelfs van Jeffrey Roeffen een tik mee gekregen te hebben. Arends was zijn voorsprong kwijt maar maakte het karwei wel af nadat de race weer vrij gegeven was. Heijnen nam de tweede plaats voor zijn rekening voor Van den Bosch.

Gouden Helm voor Johan Sanders

Op zondag werd er gestreden om de Gouden Helm. In tegenstelling tot gebruikelijk werd er nu een rollende start gebruikt en tevens werd de start van de eerste manche en tweede manche vooraf bepaald. De punten werden geteld en op die manier werd men ingedeeld. In de tweede manche was het veld omgedraaid. De derde manche startte men zoals het hoorde op kleur. De dagwinnaar werd winnaar van de Gouden Helm.

De eerste manche was voor Merlin Beganovic een test. Hij had op zaterdag de motor kapot en kwam een dag later met de reserve motor aan de start. Voor team Bos was het weekend nog gekker. Zij hadden besloten om de grotendeels uit elkaar liggende corrado op te halen en klaar te maken. Heel veel werk maar het team slaagde erin om op zondag aan de start te verschijnen. De eerste manche kwam betrekkelijk eenvoudig in handen van Erik Roeffen. Hij deed snel zaken voorin met Dieter Bader die derde werd omdat ook Erik Emming kans zag om hem te passeren. Bij Remco Janssen vloog de deur uit de auto na een eerder contact. Hierdoor schrokken een aantal deelnemers en raakten zij elkaar. Jeffrey Roeffen reed de meeste schade en zette de auto een ronde later stil in de bocht. Achter hem werd Roeffen afgevlagd als winnaar van deze manche. Gevolgd door Emming en Bader.

Een manche later mocht John van den Bosch voorop startten. Het werd de snelste race van de dag. In 5 minuten en 10 seconden was de race verreden, met de complimenten van de organisatie raceway Venray. Arends was een goede tweede voor Reimon Bos. Tonnie Hendriks was nog niet helemaal gelukkig dit weekend. De nieuwe motor (een emming) was prima, maar de remmen daarin tegen niet. Bij het inremmen naar de bocht brak de auto regelmatig uit. Sanders werd deze manche vierde maar had flinke gevechten met Heijnen en Ramon Roeffen.

De finale werd door de jeugd gedomineerd. Jerffrey Roeffen won dit keer voor Mario Daum en als derde kwam Djonny Meijer over de finish. Bos staakte zijn strijd na een incident op de baan met Van den Bosch. Van den Bosch zat achter Heijnen op het tweede spoor en wilde het gat dicht maken op het moment dat Bos er zat. Dat paste niet. Van den Bosch spinde. Bos bleek later in het ziekenhuis zijn pols gebroken te hebben. In het algemeen werd er redelijk sportief gereden. Er waren minder incidenten op de baan. In de toren werd zelfs gezegd dat de hotrodklasse tam was dit weekend. In mijn ogen een compliment aan de coureurs. Op naar de volgende wedstrijd. Respecteer elkaar op en naast de baan.